6 dingen die je moet weten als je een roman wil gaan schrijven
Ben je van plan een novelle of een roman in de steigers te zetten? Bedenk dat verdwalen en opnieuw beginnen erbij hoort. Wees dus geduldig. Maar lees wel eerst onderstaande aanbevelingen.
1. Neem de tijd om je verhaal op te bouwen. Ga niet te snel. Herhaal gerust een paar dingen, geef ruimte aan gedachten van je hoofdpersoon. Zorg dat je hoofdpersoon gaat leven in het hoofd van de lezer. Dat heeft tijd nodig.
2. Kies een goed perspectief. Dat is echt heel belangrijk. Een ik heeft als voordeel dat je heel erg vanuit emotie en beleving kunt schrijven, het nadeel is dat iedereen denkt dat jij dat bent, die ik. Een hij/zij is afstandelijker, dat is prettig omdat je het verhaal van een grotere afstand kunt vertellen. Een hij/zij kan ook bijna net zo persoonlijk zijn als een ik, als je uitkijkt met dingen als: hij wist dat, hij realiseerde zich dat, etc.
3. Probeer je verhaal samen te vatten in een paar regels. Schrijf een flaptekst van je boek in wording. Zo help je jezelf om bij de kern te komen en te blijven.
4. Met gevoelens in romans is het net zoals met hartverscheurende liedjes: het publiek moet huilen, niet de zanger. Kortom: wek wel gevoelens op, maar benoem ze niet (alleen als het echt niet anders kan).
4. Als je een novelle of roman hebt geschreven, laat het liggen en geef het te lezen aan anderen die je vertrouwt. Neem nooit alle adviezen over! Je moet ook eigenwijs blijven.
5. Als je je werk klaar hebt en wilt publiceren: let erop dat stijl en spelling en interpunctie verzorgd zijn. Dat ligt misschien voor de hand, maar het gaat vaak mis.
6. Ten slotte: geloof in jezelf, maar blijf kritisch, vraag je af wat je wilt zeggen, en wat je ermee wilt zeggen. Zoek een toon en een stem die bij je past.