Magazine Schrijf, leer, inspireer
Aan de slag met poëzie
Sinterklaas is weer in het land, en dat betekent dat heel Nederland weer loopt te denken, wat voor gedicht ze iemand zullen schenken. Wil jij weten hoe poëzie echt werkt en een gedicht beter kan? Lees dan onze tips voor het lezen, schrijven en begrijpen van (goede) poëzie.
Cursist Naomi: “Uiteindelijk wil ik het verhaal in mijn hoofd zo mooi mogelijk op papier krijgen”
De zevende editie van de Debutantenschrijfwedstrijd is gestart. In het kader van deze wedstrijd vroegen wij cursist en schrijver Naomi van Veen over haar ervaring met het meedoen aan schrijfwedstrijden, het maken van beginnersfouten en het belang van een goede schrijfcoach.
Editio Schrijven #3 met Saar Ponsioen
Altijd al je teksten willen zien op het witte doek? In Editio-Schrijven TV van 13 oktber jl. heeft Saar Ponsioen ons meegenomen in het schrijfproces van haar debuutfilm 'Grijs is ook een kleur' en tips gegeven voor beginnende scenaristen. Kijk hier terug!
In gesprek met tutor Marnix de Bruyne
Op 28 oktober start de cursus Verhalende journalistiek, met Marnix de Bruyne als tutor. De cursus is bedoeld voor wie journalistieke verhalen wil schrijven met gebruik van romantechnieken. Onze redacteur sprak De Bruyne over de cursus, de rol van de verteller, waarheidsvinding in de journalistiek en over journalistiek in tijden van corona.
Daten met je personage: 99+ vragen om elkaar beter te leren kennen
Hemingway schreef ooit 'When writing a novel a writer should create living people; people not characters. A character is a caricature. ' Maar hoe doe je dat - een levend mens creëren? Om een overtuigend personage (of: levend mens) neer te zetten, is het belangrijk dat je hem of haar heel goed leert kennen. Je weet niet alleen hoe je personages eruitzien, maar begrijpt ook vanuit welke motivatie ze handelen, waar ze over dromen en welke geheimen ze meetorsen. Behandel ze als echte mensen, en je zult zien dat ze steeds levensechter overkomen. Om jullie een handje te helpen speurden we datingsites af, en verzamelden we vragen die je dichter bij de ander zouden moeten brengen. Stel je voor dat je personage tegenover je zit, en brand los. Verliefd worden is uiteraard geen vereiste, maar het kan geen kwaad om ze eens goed aan de tand te voelen.
Maak je eigen boek in zine-vorm
Voor iedereen die tekst en beeld graag combineert, of de ambitie heeft om in een kort tijdsbestek een boek te schrijven: we helpen je graag op weg met het maken van je eigen zine. Een boek waar geen uitgever aan te pas hoeft te komen, waar je creatieve geest de volledige vrijheid gegeven wordt.
Schrijfopdracht: verhalen over ouders
Voor deze opdracht maken we gebruik van één van mijn favoriete tumblr-pagina's: myparentswereawesome.tumblr.com. De pagina is gewijd aan, zoals de naam al doet vermoeden, ouders. Foto's van ouders, in dit geval, ingestuurd door honderden internetgebruikers van over de hele wereld. Daarmee wordt een vraag zichtbaar die iedereen zichzelf wel eens gesteld moet hebben: hoe waren mijn ouders, voordat ze ouder waren? We zien zwart-witfoto's van lachende stellen, vrouwen op sepiakleurige stranden, verliefde tieners die casual tegen de motorkap van een oude auto leunen, een vrouw wiens voet rust op een zelfgevangen haai, trotse bruidsparen, trektochten door onbekende bossen. Achter elke foto bevindt zich een verhaal, waarvan we als toeschouwer slechts een glimp te zien krijgen.
Schrijfopdracht: de dorpsklok, de misthoorn, de tyrannosaurus
Schotel je brein een flinke dosis willekeur voor, en het zet chaos vanzelf om in patronen. Schrijver Ray Bradbury wist dat als geen ander. In zijn boek Zen and the art of writing (1990) schrijft hij: ‘I was beginning to see a pattern in the list, in these words that I had simply flung forth on paper, trusting my subconscious to give bread, as it were, to the birds. ' Het lijstje waar Bradbury hier aan refereert, is een van de vele lijstjes die hij in zijn leven op zal stellen - lijstjes zelfstandige naamwoorden, die naast elkaar, op papier, plotseling een verhaal doen ontspringen.
Schrijfopdracht: Babyschoentjes
Misschien ken je het citaat van Hemingway wel: 'For sale, baby shoes, never worn.' In maar zes woorden slaagde de grote schrijver erin om een potentieel hartverscheurend verhaal op te tekenen , waarbij de verbeeldingskracht van de lezer tevens een grote rol inneemt. Het is de lengte van de tekst die het verhaal extra krachtig maakt - en laat dat een les zijn voor alle schrijvers: je hebt niet altijd een heel boekwerk nodig om een verhaal over te brengen, soms heb je namelijk aan één zin genoeg. Nederlands schrijver en cartoon
4 tips om – eindelijk – te beginnen aan je boek
Een nieuw jaar staat voor een nieuw begin. Een goed moment om te beginnen aan dat boek. Maar hoe doe je dat. Wij geven je vier bruikbare tips.