Leer je eigen kookboek schrijven en opmaken! Kookboeken behoren immers tot de best verkopende boeken in boekhandels. Een kookboek schrijven is de droom van veel culinaire schrijvers en koks. Al verdiepen ook fotografen of illustratoren zich graag in dit onderwerp.
Allereerst leer je in de cursus kookboek schrijven om je doelgroep te bepalen. Kort samengevat: voor wie ga jij een kookboek schrijven? Wat wordt het thema dat je hiervoor kiest? Hoe komt jouw kookboek er daarbij uit te zien? Welk lettertype kun je dan gebruiken? Wat voor beeld (of beelden) bepaalt (of bepalen) jouw kookboek? En hoe breng je jouw kookboek onder bij een uitgeverij? Tenslotte sluit je de cursus af met het concept van je eigen kookboek. Hiermee kun je bijvoorbeeld naar een uitgeverij gaan.
Voor wie is de cursus Kookboek schrijven?
De cursus kookboek schrijven is voor (hobby)koks en food- journalisten. Maar ook voor fotografen. En voor schrijvers die een professioneel kookboek willen schrijven.
Studieprogramma
Week 1:
Allereerst kijken we naar je concept. Wat is het thema en voor wie schrijf jij een kookboek? Leer om receptuur te schrijven. Dus hoe schrijf je een recept voor een kookboek zó dat jouw doelgroep begrijpt wat er staat? Zodat de receptuur klopt? En iedereen het gerecht ook echt kan namaken?
Week 2:
Vervolgens gaan we in op schrijfstijl. Het is belangrijk om je eigen vorm te vinden. Aan de hand van voorbeelden en schrijfopdrachten maak je kennis met je eigen schrijfstijl. En, er mag gekookt worden!
Week 3:
Ten derde duiken we dieper in de vormgeving. Immers, hoe bepaal je hoe je kookboek eruit komt te zien? Plaats je wel of geen foto’s in je kookboek? Welk typografie wil je hierbij gebruiken? Hoe ziet de cover er dan uit? En wat staat er op de achterflap van je kookboek? Kortom, we gaan flink aan de slag met de opmaak van je kookboek.
Week 4:
Zo, je hebt nu een concept van je kookboek. Tenslotte presenteer je de opzet van jouw kookboek. Zoals de inhoud en een plan om het uit te geven.
Leerdoelen
- Ten eerste leer je duidelijke recepten voor je kookboek schrijven
- Ook ga je nadenken over de vormgeving van je kookboek. Zoals: hoe kan je kookboek eruit zien? Gebruik je wel of geen fotografie? Welke typografie zet je in en wat wordt de algemene opmaak van het kookboek?
- Tenslotte kom je erachter hoe je een uitgeverij vindt voor je kookboek.
Praktische informatie
Inloggegevens / online leerplatform
Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je tutor. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.
Opzet en duur van de cursus
De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.
Studiemateriaal
Omdat het een online cursus is, hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.
Studiebelasting
De gemiddelde studiebelasting van de cursus kookboek schrijven ligt rond de drie tot vier uur per week.
Aanvangsniveau
Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.
- Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
- Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
- Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.
Groepsgrootte
Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.
Cursusduur
4 weken
Soort cursus
Online
Prijs
€ 335
Tutor
Jonah Freud
Jonah Freud werkt sinds 1977 in de Kookboekhandel in Amsterdam en is sinds 1989 de eigenaresse hiervan. Haar eerste kookboek verscheen in 2001. Sinds 2007 geeft ze ook zelf kookboeken uit. Daarbij geeft ze advies aan auteurs en uitgeverijen over het maken van kookboeken.
Ze schrijft wekelijks een kookboek recensie voor Het Parool en Trouw. Ook werkt ze met regelmaat mee aan Elle eten en schrijft voor De smaak van Italië. Ze is een van de bedenkers en vaste medewerker van het culinaire radioprogramma Mangiare, wat om de week te beluisteren is op vrijdagavond van 19-20 uur bij Radio 1.
Meer informatie?
Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.