Interview met Charles den Tex: ‘Een belangrijk eigenschap voor een schrijver? Zitvlees!’

Charles den Tex (Australië, 1952) studeerde fotografie en film in Londen, doceerde Engels in Parijs, en keerde in 1980 terug naar Nederland, waar hij zich vestigde als reclametekstschrijver en later als communicatie- en managementadviseur.

Den Tex publiceerde dertien thrillers, waarvan er acht genomineerd werden voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende boek. In 2013 is Charles den Tex door het Letterenfonds voorgedragen voor de Ripper Award, de eerste Europese thrillerprijs. Hij won de Gouden Strop drie keer, voor het eerst met zijn vijfde thriller Schijn van kans (2002). Daarna met De macht van meneer Miller (2006) en de opvolger daarvan, CEL (2008). CEL stond ook op de longlist voor de Libris

Literatuur Prijs. Zijn boeken worden in de pers vergeleken met die van John Grisham, Michael Crichton en Michael Ridpath.

In 2013 werd het boek CEL verfilmd en uitgebracht als televisieserie, met hoofdrollen voor Daan Schuurmans, Tim Murck, Anna Drijver en Huub Stapel. De macht van meneer Miller werd in 2010 al verfilmd als vierdelige televisieserie.

De boeken van Charles den Tex verschenen ook in Frankrijk, Duitsland, Italië en Turkije er voor het eerst met zijn vijfde thriller Schijn van kans (2002).

 

 1.      Wat is er bijzonder aan het genre thriller?

  • Het thrillergenre, of de misdaadroman, combineert misdaad, plot, spanning en (meestal) een confrontatie tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ en alles wat daar tussenin zit. Daar houd ik van.

 

2.      U bent op uw 43e begonnen met schrijven. Wat of wie heeft u ervan overtuigd om te gaan schrijven?

  • Ik had altijd al het idee dat ik wilde schrijven, op de middelbare school al, maar tot mijn 43e was ik te druk met werk en talloze andere dingen. In het genre van de misdaadroman vond ik mijn draai en kon ik uiteindelijk doen wat al zolang in mijn hoofd zat.

 

 3.      U heeft een eigen subgenre ontwikkeld in Nederland, de corporate thriller. Wat betekent corporate thriller?

  • Met de corporate thriller ben ik begonnen. Mijn eerste vijf boeken – Dump, Claim, Code 39, Deal en Schijn van Kans – speelden allemaal in het grote multinationale bedrijfsleven. Fraude, oplichting en dat soort misdaden. Hele vrachtschepen verdwenen er in die verhalen. Daarna ben ik ook andere thrillers gaan schrijven. De Bellicher-trilogie speelt zich bijvoorbeeld  in heel andere werelden af, die van identiteitsfraude en mensenhandel.

 

4.      Waar haalt u de ideeën voor uw verhalen vandaan?

  • De ideeën komen overal vandaan. Uit het nieuws, uit gesprekken met anderen, uit werk, uit mijn eigen hoofd. Vaak is het een kwestie van openstaan voor wat er allemaal langs komt. Dat is veel te veel, natuurlijk, maar na verloop van tijd ontwikkel je een soort filter voor die dingen die interessant vindt. Die pik ik eruit, ik ga ermee aan de slag en kijkt wat het wordt. Sommige ideeën stranden, anderen ontwikkelen zich tot sterke verhalen.

 

5.     Wie zijn uw literaire helden van dit moment?

  • Ferdinand von Schirach, Don DeLillo, John Burdett, Tom Rob Smith, Fuminori Nakamura en George Saunders.

 

6.       Wat vindt u van de EDITIO methode?

  • De EDITIO-methode is geweldig! Het is echt een doorbraak dat mensen thuis aan hun eigen computer een cursus kunnen volgen met online begeleiding. Het is persoonlijk en toch kun je het doen wanneer en waar het je uitkomt.

 

7.      Wat is een belangrijke karaktereigenschap die je in huis moet hebben om een goede thrillerschrijver te worden?

  • Zitvlees. Dat is de belangrijkste eigenschap van een schrijver. Je mag het ook zelfdiscipline noemen. En een uiterst kritisch oog voor alles wat je zelf produceert. Wees nooit te snel tevreden. Lees het na, probeer te verbeteren, als het moet doe je het een tweede keer en een derde keer. Vandaar dat zitvlees.

 

Geboeid door thrillers? Op 29 januari en 19 februari starten bij EDITIO de thrillercursussen met Charles den Tex als tutor. kijk voor meer informatie op:  https://www.editio.nl/thrillers/ en ontvang via Red 15% korting http://abonnementen.red.nl/service/red/nieuwsbrief/online/?editie=45