Zomerleestips
Het team van Editio is aan het lezen geslagen en heeft met veel plezier een mooie lijst met tips samengesteld. Dit zijn onze persoonlijke aanraders voor deze zomer:
- Lessen – Ian McEwan Als de wereld nog steeds te kampen heeft met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en het IJzeren Gordijn een feit is, wordt de 11-jarige Roland door zijn ouders ondergebracht op een Engelse kostschool. De jaren hierna verlopen onrustig: zijn vrouw verlaat hem en hij blijft achter met zijn zoontje. Roland gaat op zoek naar zijn oude pianolerares, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan. Meesterschrijver McEwan weet het leven van Roland moeiteloos te verweven met de grote gebeurtenissen van onze recente geschiedenis.
- Wolven op het ruiterpad – Tijs Goldschmidt De onderwerpen van Goldschmidts essays zijn verrassender dan ooit: onze omgang met asielzoekers en zwerfwolven; de racistische achtergronden van de zoektocht naar de yeti; een fabeldier dat dreigt te veranderen in de manager van pretpark Himalaya. Tijs Goldschmidts essays zijn altijd erudiet maar ook lichtvoetig en associatief. ‘Een essay of persoonlijke beschouwing zou moeten lezen als een brief aan een goede vriend of vriendin,’ zegt hij er zelf over. Tijs Goldschmidt heeft recent de P.C. Hooftprijs 2023 voor beschouwend proza in ontvangst genomen. Onlangs verscheen Dansen als de meeuwen, een bijzondere uitgave met een selectie van zijn essays en brieven.
- Vertroostingen – Dirk de Wachter Als dokter ben je opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden. Maar wat doen we wanneer het noodlot bij ons zelf toeslaat? Hoe vind je troost in moeilijke situaties? En waar kunnen we terecht? In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk de Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.
- Kitchen – Banana Yoshimoto Kitchen is een tijdloos boek over rouw, opgroeien, de eenzaamheid van de grote stad, benauwende gendernormen, de liefde voor eten en een ode aan de meest troostrijke plek van elk huis: de keuken.
- Filmspeculatie – Quentin Tarantino Dit boek is opgebouwd rond tien Amerikaanse sleutelfilms uit de jaren zeventig, die Tarantino allemaal als jonge filmbezoeker zag. Zijn essays zijn doordacht, bieden tal van nieuwe inzichten en zijn buitengewoon vermakelijk. Filmkritiek, filmtheorie, reportage en een prachtige persoonlijke geschiedenis: dit boek is het allemaal. In deze essays klinkt de unieke stem die we onmiddellijk herkennen als die van Tarantino, en we krijgen invalshoeken gepresenteerd over film die alleen een van de grootste beoefenaars van deze kunstvorm kan geven.