Zes zomerleestips voor schrijfliefhebbers

Vakantie betekent voor velen: eindelijk tijd om te lezen. We selecteerden zes boeken die volgens ons niet mogen ontbreken in de koffer van iedere schrijfliefhebber – of op je eigen nachtkastje, nu op reis gaan minder voor de hand ligt.

An imagined city – Jonas Dahlberg

 

Naast de fantastische vormgeving en de prachtige teksten, bevat dit boek ook volop inspiratie voor schrijvers. De Zweedse kunstenaar Jonas Dahlberg verzamelde herinneringen aan ruimtes in films: de beelden uit andermans hoofd zette hij om tot korte, poëtische beschrijvingen. Iedere herinnering begint met ‘I remember’, en als lezer kun je vaak alleen maar gissen welke film er beschreven wordt. Korte stukjes, als: ‘I remember a large common room in a hotel. The room had a pretty patterned stone floor and several pillars; the walls were white and the pillars reddish. The hotel was in a secluded location in the mountains‘, maar ook langere fragmenten. Het laat de kracht van de (soms wazige, gefragmenteerde) herinnering zien, maar bovenal: de kracht van het geschreven woord, waarmee het beeld van die herinnering haarscherp tot leven wordt geroepen.

 

Learning to love you more – Harell Fletcher & Miranda July

 

Learning to love you more kun je zien als een bron van nieuwe ideeën. Niet alleen voor schrijvers, maar voor iedereen die graag wat creativiteit zou willen aanwakkeren. Het boek is het resultaat van de samenwerking tussen twee kunstenaars: Miranda July en Harrell Fletcher. Samen stelden zij tientallen opdrachten op, die ze vervolgens op een speciaal daarvoor ingerichte website plaatsten. Opdrachten als ‘fotografeer je zoenende ouders’, ‘neem afscheid’, ‘beschrijf je ideale overheid’, of ‘maak een foto onder je bed, met flits’. De bezoekers van de website werd gevraagd de opdrachten uit te voeren, waarna de July en Fletcher de mooiste inzendingen bundelden in dit boek.

 

The Bluest Eye – Toni Morrison

Toni Morrison geldt voor veel schrijvers als een grote inspiratiebron. Ze won de Nobelprijs voor de literatuur, en met haar boek ‘The Bluest Eye’ sleepte ze de Pulitzer prijs in de wacht. Het boek snijdt (helaas nog steeds) urgente thema’s aan: racisme, armoede en geweld. Ze vertelt het verhaal van een jonge zwarte vrouw, die opgroeit in het Ohio van de jaren veertig.

 

 

 

 

 

The Ten Thousand Doors of January – Alix. E. Harrow

Voor alle escapisten onder ons: dit boek neemt je mee naar nieuwe werelden. Het verhaal draait om January, een meisje dat vlak voor haar zeventiende verjaardag op een geheimzinnig boek stuit: het blijkt het begin van meeslepende tocht, deuren naar andere werkelijkheden, en het ene mysterie na het andere. Helaas nog niet naar het Nederlands vertaald, maar dat kan niet lang meer duren.

 

 

 

City of Thieves – David Benioff

 

David Benioff neemt de lezer mee op reis naar Leningrad, 1942. Twee jonge mannen komen voor een onmogelijke opdracht te staan: een kolonel stuurt hen op pad om een dozijn eieren te bemachtigen. We volgen ze op een barre tocht, in een door oorlog en kou geteisterde omgeving. Je kunt aan Benioffs manier van schrijven aflezen dat hij tevens scenarist is (hij schreef tevens mee aan Game of Thrones) – er zit een enorme vaart in het verhaal, en je kunt de sneeuw bijna op je huid voelen.

 

 

 

Modern Love – Constance De Jong

 

Toen Constance De Jong dit boek in 1977 publiceerde, was er aanvankelijk weinig aandacht voor. Zonde, want dit boek zou wat ons betreft op geen enkel lijstje mogen ontbreken.  Het boek bevat verschillende verhalen, die, door de non-lineaire manier waarop de tekst is opgesteld, elkaars context beginnen te vormen. Binnen haar schrijven lijkt voor De Jong niets onmogelijk: detectiveverhalen worden moeiteloos verweven liefdesgeschiedenissen, met science fiction en historische fictie. Ondanks het experimentele karakter van haar schrijven, blijft de tekst toegankelijk.