Editio kijkt uit naar… (digitaal)

Van literaire festivals is helaas geen sprake in deze tijd, maar gelukkig is er online een heleboel moois te bewonderen. We selecteerden de leukste, ontroerendste, en interessantste literaire facetten van het internet.

Lezen:

Voorleesmarathon: bij een gebrek aan lezingen en festivals lijkt het ons leuk om, samen met jullie, een eigen voorleesmarathon te organiseren.  Lees een fragment uit je lievelingsboek voor op je instastory, en tag ons @editio_schrijvers in de video. Als je het leuk vindt kun je natuurlijk ook je vrienden taggen, met de opdracht hetzelfde te doen. Wij verzamelen alle filmpjes op onze eigen pagina, om samen één groot online voorlees-evenement creëeren.

VIRUS is een online magazine met elke dag een nieuw verhaal om te lezen in quarantaine. Want wanneer alle leuke dingen afgelast zijn, en je (hopelijk niet al te ziek) thuis in bed ligt, wat moet je dan nog doen? Nou – VIRUS lezen, natuurlijk!
In de loop van de maand vind je  op hun website dagelijks nieuwe verhalen, gedichten, essays en liedjes van verschillende schrijvers over de situatie in de wereld, alleen zijn, lege pastaschappen, en nog veel meer. Je leest er o.a. verhalen van Joanne van Beek, Roddia Rumahloine, Uschi Cop en Marthe van Bronkhorst, die allemaal meededen aan onze Lage Landen Schrijfweek.

Kijken:

  • IDFA heeft onlangs een heleboel documentaires online gezet, die je gratis kunt streamen.  De prachtige rauwe documentaire Broken Meat (1991) gaat over het leven van dichter Alan Granville, afgezet tegen de rafelranden van New York in de jaren tachtig.
  • Ook YouTube heeft veel moois te bieden, hetzij van iets lagere kwaliteit: kijk er o.a. naar een documentaire over Kurt Vonnegut: So it Goes, of A Man Within, over het leven van William S. Burroughs.
  • Op de site van de NTR vind je beeldmateriaal over Nederlandse schrijvers, waaronder Echt Herman Koch (over, zoals de naam al doet vermoeden, Herman Koch), of deze docu over Godfried Bomans.

 

Schrijven:

Brieven aan Bep: Een ondergewaardeerde kunst binnen het schrijven is het schrijven van brieven. Martje Bergsma zette in de coronacrisis een penvriendenplatform op: Brieven aan Bep. Het idee is om ouderen te koppelen aan penvrienden, en vice versa. Zodat iedereen iemand heeft om mee van gedachten te wisselen, ook als je in deze periode (maar ook daarna) alleen thuis zit.  De website is nog in aanbouw, maar als je het leuk zou vinden om mee te doen kun je mailen naar brievenaanbep@gmail.com.

 

Luisteren:

  • Luisteren naar een boek kan soms net zo, of nog fijner zijn dan lezen. De app Luisterbieb van OBA heeft tot 10 mei veel extra gratis audioboeken online gezet.
  • Luister hier naar een uitzending van Schrijvers en hun geboortegrond, met Manon Uphoff. Ze vertelt hier over de plek waar ze opgroeide, en op welke manier deze weerslag heeft gehad op haar werk.
  • Op Youtube vind je dit prachtige hoorspel van de Welshe dichter Dylan Thomas, in opdracht van de BBC: Under Milk Wood.