Deze 10 succesvolle auteurs debuteerden pas na hun veertigste

De wereld lijkt af en toe over te stromen van lijstjes met jonge, uitzonderlijke talenten. Dat is natuurlijk een prachtig iets, maar kan je als aspirerend schrijver ook onzeker maken. Want hoewel het nooit een goed idee is om jezelf met anderen te vergelijken, is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom stelden wij dit lijstje voor je samen.

Deze tien succesvolle laatbloeiers ontdekten hun schrijftalent pas later in hun leven, en behaalden daarmee enorme successen. Het bewijs dat iedereen binnen het schrijfproces vooral zijn of haar eigen tempo moet aanhouden – sommige verhalen hebben nu eenmaal meer tijd nodig dan andere.  Laat je niet opjagen, bewandel je eigen pad, en blijf schrijven;  dan komt dat felbegeerde boek er uiteindelijk wel. Je bent nooit te laat om te debuteren!

 

1. F.B. Hotz  (54)

Jazztrompetist en schrijver F.B. Hotz debuteerde op zijn vierenvijftigste, met de verhalenbundel Dood Weermiddel. Deze werd zeer goed ontvangen, en ook met de bundels die volgden boekte hij groot succes. Dermate groot, dat hij in 1998 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre in ontvangst mocht nemen.

2. Dido Michielsen (57)

Journalist en schrijver Dido Michielsen publiceerde haar eerste non-fictie boek Uit elkaar. Een leven na de scheiding. in 2005, op haar 57e. Haar debuutroman Lichter dan ik verscheen in 2019, waarvoor ze in het leven van haar betovergrootmoeder dook. Met deze roman sleepte ze de Nederlandse Boekhandelsprijs in de wacht.

 

3. Toni Morrison (40)

Toni Morrison was veertig toen haar eerste boek werd gepubliceerd, The Bluest Eye. Het boek viel goed bij critici, maar was commercieel nog geen succes. Morrison bleef schrijven, en daarmee groeide ook haar prijzenkast. In 1988 won ze met haar roman Beloved,  over het leven na de slavernij, de Pulitzer prijs. In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor de Literatuur.

 

4. Hanna Kraan (44)

Hanna Kraan behaalde succes in de wereld van de kinderboeken, met haar serie over de boze heks. Het eerste boek in die reeks, Verhalen van de boze heks, verscheen in 1990 – Hanna Kraan was toen 44. Ze werd genomineerd voor de prijs van de Nederlandse Kinderjury, en haar verhalen zijn in inmiddels zeven talen vertaald.

 

5. A. Alberts (42)

Albert Alberts werd bekend met zijn verhalenbundels en romans, waarmee hij meerdere prestigieuze prijzen won. Hij studeerde indologie, en was in verschillende hoedanigheden werkzaam in de buitenlandse politiek. Op zijn tweeënveertigste debuteerde hij met de verhalenbundel De eilanden, en toen hij precies twee keer zo oud was (vierentachtig), had hij ook een P.C. Hooft-prijs op zijn naam staan.

 

6. Charles Bukowski (49)

Bukowski publiceerde als twintiger twee korte verhalen, maar zette zijn schrijverscarrière daarna even op pauze. Hij raakte aan de drank, en stopte met schrijven. Toen hij de draad weer oppakte werd hij opnieuw ontdekt, door uitgever John Martin. Op zijn negenenveertigste debuteerde hij met de roman Post Office (Bukowski werkte, voordat hij aan zijn boek begon, jarenlang als klerk op een postkantoor).


7. Laura Ingalls Wilder (65)

Laura Ingalls Wilder werd wereldberoemd met haar kinderboekenserie The Little House on the Prairie, waarvan het eerste deel op haar vijfenzestigste verscheen. De boeken werden verfilmd, en waren in de jaren zeventig een grote televisiehit.

 

8. Bob van der Burg (56)

In deze lijst kan de oprichter van Editio natuurlijk niet ontbreken. Bob van der Burg was achtereenvolgens docent, journalist en hoofdredacteur van een aantal tijdschriften. Daarna had hij een tijdschriftenuitgeverij. In 2005 debuteerde hij met de verhalenbundel Camera. Hij publiceerde als Benjamin Burg de verhalenbundel Leo, de vrouwenman en de roman Redder in nood. Eind 2013 richtte hij met Marlies Bonnike Editio op.

 

9. J.R.R.Tolkien (45)

Filoloog, dichter, schrijver en hoogleraar J.R.R. Tolkien wordt gezien als de ‘vader’ van de moderne fantasy-literatuur. Hij werd wereldberoemd met het schrijven van de serie The Lord of the Rings. Het eerste deel, The Hobbit, verscheen in 1937 – Tolkien was toen vijfenveertig.


10. Frank McCourt (66)

De Iers-Amerikaanse schrijver en docent Frank McCourt won de Pulitzer Prize met zijn roman Angela’s Ashes, waarin hij zijn jeugd in Ierland beschrijft. Hij was zesenzestig toen de roman verscheen.

 

11. Bertha Wood (100)

Bertha Wood is niet de bekendste auteur op deze lijst, maar wel de oudste. Ze debuteerde in 2005, op haar honderdste verjaardag, met de roman Fresh Air and Fun: The Story of a Blackpool Holiday Camp. Met dit debuut kwam zij in het Guinness Book of Records, als oudste debuterende auteur.