Debuut van oud-cursist Berber Kapitein

Oud-cursist van Editio, Berber Kapitein is gedebuteerd met haar roman Aarzelsnede (2020) bij Uitgeverij Cossee. Kapitein is kinderarts-intensivist en medisch bioloog en schrijft naast haar werk blogs en columns. Editio sprak haar na de publicatie van haar eerste roman.

 

Hoe kwam het idee voor Aarzelsnede tot stand?

Het idee voor de roman ontstond tijdens mijn opleiding tot kinderarts. Meerdere malen hoorde ik een supervisor vertellen over een casus van Munchhausen by proxy, maar nooit zag ik er zelf een. De naam vond ik boeiend, en de bijna mythische proporties die al die verhalen kregen ook. Wat schuilt er achter de families die verdacht worden van dit syndroom, wat doet een dergelijke verdenking met de objectiviteit van het onderzoek en daarmee samenhangend, wat doet het met de artsen die er mee te maken krijgen?

Wanneer begon je aan deze roman?

Eigenlijk pas echt toen ik startte met de cursus Fictie I bij Editio, nu zo’n 6 jaar geleden.

Had je al veel schrijfervaring toen je begon?

Nee in het geheel niet.

Welke cursussen heb je gevolgd bij Editio en wat heb je daar geleerd?

Ik heb achtereenvolgens Fictie I, II en III gevolgd. Ik heb veel geleerd over de opbouw van een roman, over het uitdiepen van personages en over dialogen. Maar vooral dat je gewoon moet starten met schrijven. Door het schrijven onder begeleiding te doen en aan de hand van opdrachten ontstond het framework maar was er ook de stok achter de deur om verder te gaan.

Is het idee voor de roman gaandeweg nog veranderd?

Het idee bleef hetzelfde maar al schrijvende veranderde het verhaal wel en liet het zichzelf steeds meer schrijven.

Je kreeg daarna manuscript begeleiding bij Editio van Marcel Möring – Wat heb je daarvan opgestoken?

Met Marcel werkte ik technisch gezien met name aan de dialogen, maar we hadden ook veel gesprekken over het verhaal en schrijven in het algemeen. Buiten dat dit inspirerend en stimulerend was, werden de personages en de lagen in het verhaal hierdoor verder uitgediept en kwam de roman echt tot stand.

Welk advies heb jij voor beginnende schrijvers?

Begin vooral met schrijven. Lees veel, doe onderzoek als dat nodig is maar start met die eerste zin op papier. Die eerste zin die nog duizendmaal zal veranderen. En laat je begeleiden, ook al lijken opdrachten soms helemaal los te staan van wat je in je hoofd hebt. Door die opdrachten schrijf je, en dat is uiteindelijk wat een schrijver doet.