Debutantenbal 2017: terugblik op een inspirerende avond
Beeld: De Balie/Jan Boeve
Op zaterdagavond 18 maart 2017 vonden heel wat schrijflustigen en liefhebbers van de literatuur hun weg naar het Debutantenbal in De Balie Amsterdam. Allen werden zij getrakteerd op een flinke portie tips and tricks van mensen in de boeken- toneel- en filmwereld. Want debuteren, hoe doe je dat? Wanneer? En wie kan je daarbij helpen? Een overzicht van een uitermate boeiende avond.
De nieuwe schrijver
Na een literaire performance van Joost van Kersbergen en Jörgen Gario vliegen we er meteen in. Hanna Bervoets, Nazmiye Oral, Christine Otten en Willem Bosch schuiven aan en worden de oren van het hoofd gevraagd door onze gastheer Martijn De Greve. Wie is de nieuwe schrijver en hoe gaat hij te werk?
Wil je schrijver worden? Blijf dan altijd schrijven. Maak uren. Begin een blog, bijvoorbeeld. Ik ging bij het studentenkrantje en het plaatselijke stadsblad. – Hanna Bervoets
Waar schrijven voor Hanna een manier is om haar gedachten te ordenen en ‘van de straat te blijven’, is het voor Christine een kans om zich helemaal in te leven in andermans leven. Literatuur is voor hen niet verheven, maar een zaak van alledag. Jeroen noemt zichzelf liefst scenarioschrijver, want in die vorm voelt hij zich het meeste thuis, terwijl Nazmiye voor ieder verhaal dat ze vertelt telkens weer op zoek gaat naar de passende vorm. Het thema van het Debutantenbal laat zich zien: literatuur is zo grenzeloos als je maar kunt bedenken.
Literatuur is niet verheven, want verhalen vertellen is het oudste wat er is. Ga gewoon op zoek naar de vorm die best bij jouw verhaal past. – Christine Otten
Debuteren voor dummies
In de Salon is intussen de eerste gaste aangeschoven bij gastvrouw Nicole Terborg. In het programma ‘Debuteren voor dummies’ zoomt zij uitgebreid in op het publiceren van je eerste roman of dichtbundel, maar ook op het schrijven van je eerste filmscenario. Manon Uphoff is in de wereld der letteren natuurlijk al lang geen debutante meer. Vandaag zet zij grote stappen richting een debuut als filmscenarioschrijver. Nicole vraagt haar hoe je als schrijver de moed vindt om verder te schrijven na een afwijzing.
Ik laat me een verhaal, als ik erin geloof, door niemand afpakken. Als ik dit wil vertellen, is het aan mij om net zo lang te zoeken tot ik het op de een of andere manier heb uitgedrukt. – Manon Uphoff
Je kan nooit te laat debuteren, wél te vroeg. En dat is zonde. – Maartje Smits
Bovenstaande quote is zonder twijfel van toepassing op de laatste gaste in de Salon. Jente Posthuma debuteerde op haar eenenveertigste met de veelgeprezen roman Mensen zonder uitstraling. Met haar redacteur, Jelte Nieuwenhuis van Atlas Contact, vertelt ze hoe ze hoopvol naar dit debuut heeft toegewerkt. Ze benadrukt het belang van meelezers.
Meelezers zijn belangrijk. Dankzij de mening van mijn redacteur en agent, werd ik gedwongen zelf ook goed na te denken over wat ik er nu van vond. – Jente Posthuma
Prijsuitreiking Debutantenschrijfwedstrijd
Intussen is in de grote zaal het moment suprême aangebroken waarop de winnaar van de Debutantenschrijfwedstrijd wordt bekend gemaakt. Juryvoorzitter Thomas Verbogt feliciteert eerst Tamara Baars met de publieksprijs voor haar non-fictie verhaal ‘Er is iets ergs gebeurd‘, waarna hij het juryverslag voorleest en mag verkondigen dat Esther van der Krol met haar opmerkelijke toneeltekst ‘Belgisch‘ de juryprijs in ontvangst mag nemen. Beide dames staan stralend samen op de foto.
Lees hier het juryverslag.
Vijftig tinten schrijver
Het literaire programma gaat verder. Na een hevige discussie over diversiteit in de literaire wereld en de term Latte-generatie tussen Lebowski-redacteur Jasper Henderson, criticus Jeroen Vullings en schrijver Abdelkader Benali, sluiten schrijvers Niña Weijers, Jamal Ouariachi en recensent Arjen Fortuin het programma af met een blik op de toekomst.
Ik won een schrijfwedstrijd en kwam in een luxepositie terecht. Ik kon mijn uitgeverij uitkiezen. – Niña Weijers
Een debuterend auteur moet goed weten waar hij of zij naartoe wilt. Een schrijver legt geen manuscript bij zijn redacteur op tafel met de woorden ‘en nu ga jij er literatuur van maken en zorgen dat het verkoopt’. Nee, dat doe je samen. – Jasper Henderson
Toetje
Tot slot toverden achtereenvolgens Daan Doesborgh en Gerson Main een glimlach op ons gezicht met een voordracht en een intiem optreden.