Begin 2020 schrijvend! Een houvast voor het opstellen van je schrijfdoelen.

 

Prijkt ‘meer schrijven’ ieder jaar bovenaan je lijst met goede voornemens, maar komt er eigenlijk maar weinig van terecht? In dat geval helpen we je graag op weg. Stel met onze hulp een concrete lijst van al je schrijfdoelen op, zodat je vol goede moed het nieuwe jaar ingaat. Als het aan ons ligt, wordt 2020 namelijk een een fantastisch schrijfjaar!

 

Stap 1: verdeel je doelen onder in verschillende categorieën:

Om je doelen behapbaar te maken, is het van belang dat je ze onderverdeelt in verschillende categorieën. Zo blijft je lijst overzichtelijk, maar vooral: haalbaar.

a) Lange termijn doelen:
Het schrijven van een boek is de droom van velen, maar ook een gigantisch doel – waar vaak heel veel tijd bij komt kijken. Daarom kun je sommige doelen het beste onder het kopje lange termijn doelen plaatsen, om ze vervolgens weer op te delen in kleinere brokjes.

b)  Jaardoelen / korte termijn doelen:
Welke schrijfprojecten hoop je in 2020 af te ronden? Vergeet niet, je hebt een heel jaar de tijd – maar een jaar gaat altijd sneller dan je van tevoren dacht. Je zou bijvoorbeeld de volgende lijst kunnen opstellen:

  • Stuur je werk naar vijf verschillende websites/tijdschriften/kranten.
  • Doe mee aan drie schrijfwedstrijden (tot 7 januari kun je nog meedoen aan de Debutantenschrijfwedstrijd!).
  • Laat 10 mensen (wiens oordeel je vertrouwt) je werk lezen.
  • Schrijf een x-aantal woorden aan een boek / rond een kort verhaal af.
  • Maak een lijstje van alle boeken die je in 2020 hoopt te gaan lezen, en lees vervolgens één boek per maand.
  • Schrijf de synopsis van je eerste boek.
  • Doe mee aan een schrijfcursus.

Probeer bij het opstellen van deze doelen vervolgens te beoordelen hoe ze van invloed zijn op je agenda. Welke deadlines zijn er aanwezig, en kun je jezelf aan de hand daarvan een wekelijkse deadline stellen? Dat betekent dat je ook deze doelen kunt onderverdelen in kleinere stukjes.

a) Dagelijks schrijfdoel:
Het hebben van een dagelijks schrijfdoel kan ontzettend helpen om schrijven in je routine te krijgen. Maar schrik niet: je hoeft heus niet elke dag een meesterwerk te produceren.
Bij het opstellen van doelen is het bovenal belangrijk dat de doelen zo haalbaar mogelijk zijn. Dat betekent: maak het niet te groot! Om de lat voor jezelf niet te hoog te leggen, kan het helpen om een kwantitatief doel vast te stellen. Dus niet: ‘ik schrijf vandaag een fantastisch kort verhaal, waarmee ik een schrijfwedstrijd ga winnen.’, maar: ik schrijf vandaag 500 woorden, of: ik schrijf vandaag drie kwartier, ongeacht wat er uiteindelijk op papier komt te staan. Als je daarin vastloopt, kun je er altijd een schrijfopdracht bij halen (zie hier een lijst met opdrachten).

 

Stap 2: Hoe zorg je ervoor dat je je aan je doelen houdt?

Probeer in je achterhoofd te blijven houden waarom je je doelen hebt opgesteld. Wat is je drijfveer, waar verlang je naar? Zorg ervoor dat die drijfveer ook daadwerkelijk betrekking heeft op wat je wíl doen – in plaats van wat je vindt dat je zou moeten doen. Dit is waar veel goede voornemens in vastlopen: die bestaan veelal uit een lijst regels  die mensen zichzelf opleggen, terwijl ze vergeten waarom ze ergens voor gekozen hebben.

Reflecteer op eerder vastgestelde doelen: wat ging er mis, en wat ging er juist ontzettend goed? Dat zorgt er niet alleen voor dat je potentiële struikelblokken uit het verleden kunt elimineren, maar stelt jezelf ook in staat om stil te staan bij wat je tot nu toe bereikt hebt. En dat is altijd een goed beginpunt!

Laat je inspireren door je literaire helden. Marieke Lucas Rijneveld vertelde in een interview dat ze tijdens het schrijven van haar debuutroman met viltstift het woord ONVERBIDDELIJK op de muur had geschreven – een reminder aan haar literaire voorbeeld Jan Wolkers, en het streven naar een zekere mate van onverbiddelijkheid tijdens het schrijfproces. Soms kan de visualisatie van je doel (in dit geval in de vorm van een viltstift op een muur) je verder helpen, omdat je er op die manier voortdurend aan wordt herinnerd.

Is dat niet jouw manier van werken? Het is hoe dan ook nuttig om je te realiseren wat tijdens het schrijven jouw achilleshiel is, en welke wijsheid je daartegenover kunt plaatsen.

Laat je inspireren door schrijvers die je (nog) niet kent. Soms helpt het ontzettend om anderen te horen praten over hun schrijfproces. Een bron als The Paris Review biedt honderden fantastische interviews met bekende en minder bekende schrijvers (een korte termijn doel zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn: één interview per week lezen). Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer podcasts te vinden waarin schrijvers aan het woord zijn: Boeken FM, een samenwerking tussen uitgeverij Das Mag en De Groene Amsterdammer, is hier een mooi voorbeeld van. Tenslotte zijn er een heleboel boeken over schrijven geschreven, die je verder op weg kunnen helpen in je schrijfproces.