10 onmisbare apps voor elke schrijver
Om te schrijven heb je in feite niet veel nodig: pen en papier of een tekstdocument op je computer en je kunt meteen aan de slag. Je smartphone ben je op zo’n moment liever kwijt dan rijk. Afleiding, telefoontjes en berichten verstoren enkel je concentratie. Toch is de smartphone ook een ontzettend handig accessoire voor iedere schrijver. Dankzij deze apps ben jij altijd en overal productief met je schrijfambities bezig.
Stap 1: Inspiratie
Zonder ideeën wordt het lastig schrijven. De eerste stap van elk schrijfproces begint daarom in je hoofd. En mocht je hoofd met niets nieuws komen, dan kun je die ideeën altijd proberen aan te wakkeren. Door veel te lezen, bijvoorbeeld. Wanneer je leest doe je niet alleen nieuwe informatie op, maar ontplooi je ook je talent als schrijver.
Apps als Kobo, Kindle, Google Play Boeken, Aldiko Book Reader toveren je smartphone om tot e-reader, zodat je altijd een boek bij de hand hebt. Daarnaast kun je als toegewijd lezer veel hebben aan de app Instapaper, waarmee je online artikelen, webpagina’s of e-mails kunt opslaan en archiveren. Je vindt ze daarna terug in instapapers eigen tekstreader, die prettiger wegleest dan menig webpagina.
Mocht je ondanks deze tools toch nog zonder ideeën komen te zitten, check dan de apps Writing Prompts of Idea Generator. Writing prompts biedt, zoals de naam al doet vermoeden, een hele bibliotheek aan writing prompts: korte stukjes tekst die de aanzet geven tot een verhaal.
De app Idea Generator is als het ware een almaar husselend woordenboek. Met één druk op de knop worden er voortdurend drie willekeurige woorden geselecteerd, die samen een nieuw verband vormen. Een verband waarover jij vervolgens een verhaal kan schrijven. Idea Generator is een simpele tool, maar is soms net dat extra zetje dat je nodig hebt om tot een idee te komen.
Stap 2: Notities
Voordat je aan een uiteindelijke tekst begint te schrijven, is het handig om alvast notities te hebben gemaakt. Notitie-app Evernote helpt je daarbij: de app synchroniseert met al je devices, waardoor je altijd een digitaal notitieblok bij de hand hebt. Je kunt zowel geschreven tekst, als gesproken berichten en foto’s opslaan, en de notities indelen in verschillende categorieën.
Als je visueel bent ingesteld, en een plot tot in het kleinste detail wil uitdenken, komt Mindly goed van pas. Hiermee maak je mooi vormgegeven mindmaps (een soort stamboom van ideeën), die je in principe tot in het oneindige kan uitkristalliseren.
Stap 3: Het schrijven.
Nu je al je ideeën en notities bij elkaar hebt verzameld, is het tijd om te beginnen met schrijven. Hoewel iedereen dat op zijn of haar eigen manier doet, is het van belang dat je je concentratie blijft behouden. Sommige muziek kan je daarbij uitstekend helpen. De muziek van Brain.fm is ontwikkeld door wetenschappers, componisten en AI, en helpt de luisteraar om zich beter te concentreren. De app biedt naast verschillende categorieën ‘focusmuziek’ (‘Deep work’, ‘Creative’, ‘Study & Read’ en ‘Light Work’ ook meditatie-, slaap- en relaxmuziek aan, dus je kunt ‘m op meerdere momenten van je dag inzetten.
De app Forest helpt schrijvers die tijdens het schrijven naar afleiding op hun telefoon/het internet zoeken. Wanneer je in de app een x-aantal minuten van je scherm afblijft, begint er een digitale boom te groeien. Als je opgeeft, en de app wegdrukt, zal de boom afsterven. En dat is jammer, want je zou uiteindelijk een heel bos kunnen planten (en tegelijkertijd een roman schrijven).
Mocht ook dat niet helpen, bestaat er grover geschut in de vorm van de app Tomato Typewriter. Het doel van de app is om in verschillende sessies (met ingeplande pauzes) aan één stuk door te schrijven. Dwalen je vingers te lang van het toetsenbord af, dan zijn er drie ‘strafmaatregelen’ (die je van tevoren kunt instellen) Ofwel 1. klinken er plotseling vreemde harde geluiden uit je telefoon, ofwel 2. verdwijnen er woorden uit je geschreven tekst, maar het kan ook zijn dat 3. je hele tekst compleet wordt verwijderd. Doortypen geblazen, dus!