Debuut van schrijftalent (en ex-cursist) Jules Coenegracht op komst!
Het publiceren van een boek is de droom van misschien wel iedere cursist. Jules Coenegracht is een van die cursisten, en zijn toekomst als schrijver is veelbelovend. Op 15 juni verschijnt zijn debuut ‘Engelen van Maastricht’ bij uitgeverij Brandt. In eenentwintig verhalen brengt hij Maastrichtenaren tot leven die aan zijn fantasie ontsproten. Achter gesloten deuren bestaat een onzichtbare werkelijkheid waarin vrouwen en mannen, eenzaamheid en seks, engelen en liefde hun rol spelen.
Welke cursussen volgde je bij Editio?
Ik heb bij Editio de cursus thrillerschrijven, de cursussen Fictie I, II en II plus een masterclass Creative Writing in Girona, Spanje gevolgd. Als je dat zo achter elkaar ziet staan, zou je kunnen denken dat ik een cursusveelvraat ben, maar dat valt reusachtig mee. Ik vind de cursussen van Editio goed van opzet. Je krijgt concrete schrijfopdrachten, in het genre van: ‘je zit in de trein en komt iemand tegen die je jarenlang niet gezien hebt…’. Daar hou ik van, van dat soort concrete opdrachten, je leert er beter door schrijven.
Hoe ben je te werk gegaan bij het schrijven van je boek?
Bij schrijven geldt voor mijn in elk geval het oude cliché: negentig procent transpiratie, tien procent inspiratie. Gaan zitten en schrijven, dat is het enige. En niet opgeven. Dat is tevens de belangrijkste les die ik heb geleerd.
Wat is het aan de stad Maastricht, dat je zo fascineert?
Het is misschien wat onverwacht, maar Maastricht en zijn inwoners vind ik niet meer of minder fascinerend dan pakweg Amsterdam en zijn inwoners. De verhalen uit mijn boek spelen zich wel allemaal af op herkenbare plekken in Maastricht, maar verder zijn het gewoon verhalen over mensen (en engelen).
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Inspiratie kun je uit alles halen, natuurlijk. Uit de dingen die je ziet, hoort, meemaakt. Maar inspiratie komt niet vanzelf, het is niet zo dat je geïnspireerd raakt en pats!, opeens een boek kunt schrijven. Daar zijn blood, sweat and tears voor nodig. Waar ik meteen aan wil toevoegen: als het goed lukt, is schrijven voor mij één van de leukste dingen om te doen.
Welk boek ben je momenteel zelf aan het lezen?
Ik lees nu Een Weense Romance van David Vogel, een Hebreeuwse schrijver die in 1944 stierf. Dat klinkt intellectueel en ik weet ook niet of ik het boek kan aanbevelen; ik ben er pas in begonnen en het heeft me nog niet echt gegrepen.