Anne Eekhout: ‘Op een dag verbaas je jezelf.’
Anne Eekhout schreef boeken in verschillende genres. Haar nieuwste roman, Mary, was al vóór publicatie een internationaal succes. We vroegen Anne naar de buzz rondom Mary, de Editio cursus YA schrijven die ze binnenkort begeleidt, en welke tips zij zelf graag had gekregen als beginnend schrijver.
Diverse vertaalrechten van Mary werden al verkocht nog vóór de boekpublicatie! Hoe is dat gegaan?
De uitgeverij was vanaf het begin erg enthousiast over Mary en zag meteen buitenlandse potentie. Ze hebben daarom al in een vroeg stadium – weken voor de publicatie – hun buitenlandse contacten aangeschreven. Een goede Engelse uitgever deed onmiddellijk een bod op de vertaalrechten, en al snel volgden Frankrijk, de Verenigde Staten, Italië, Duitsland en Hongarije. Echt fantastisch. Heel onwerkelijk.
Internationaal is Mary dus al een succes; wat hoop je dat het boek in Nederland losmaakt?
Ik hoop dat Mary in Nederland een heel enthousiast lezerspubliek zal vinden. Ik denk dat het onderwerp erg aanspreekt: iedereen die ik erover vertel is direct geïnteresseerd. Ik vertel ook graag over wat ik tijdens mijn research te weten ben gekomen en hoe ik dat heb verwerkt in de roman. Het is denk ik een mooie tussenvorm van roman en geschiedschrijving geworden. Ik denk dat dat lezers wel bekoort!
Hoe kwam je op het idee om te schrijven over de jonge jaren van Mary Shelley, de schrijfster van Frankenstein?
Ik was een aantal jaar geleden met een goede vriendin, schrijfster Ineke Riem, in Rome. We bezochten het Keats-Shelley House, een museum gewijd aan deze dichters uit de romantische periode en hier hoorde ik voor het eerst over de verregende zomer aan het meer van Genève, waar Mary Shelley samen met haar geliefde Percy Shelley, hun baby, Lord Byron, John Polidori en Mary’s stiefzus Claire Clairmont verbleef. Ze lazen elkaar spookverhalen voor bij het haardvuur en op een avond stelde Lord Byron voor dat ze allemaal zelf een spookverhaal zouden schrijven. Degene met het engste verhaal zou winnen. Dit is zo’n prachtig gegeven, dat ik meer ben gaan lezen over Mary, over haar leven. En ik vond zoveel moois, zoveel intrigerende gebeurtenissen dat zich vanzelf een verhaal begon te vormen.
Wat is het moment waarop je als schrijver weet: nú heb ik een idee waar een boek in zit?
Bij mij ontstaat dat geleidelijk. Meestal maak ik voor ik begin met schrijven een schema met een verhaallijn die tot in redelijk detail is uitgewerkt. Daarmee weet ik meestal al of het idee gaat werken als boek: als ik voel dat er iets gebeurt in dat verhaal, als ik die spanning in dat eerste stadium al voel in mijn binnenste, dan weet ik: hier zit het. Dit moet ik schrijven. Het is nu nogal druk rondom de publicatie van Mary, dus van schrijven komt nu niet veel. Maar ik heb al een vaag idee voor een volgend boek. Te vaag nog om iets over los te laten. Laten we zeggen dat het schrijven van een roman over een ware gebeurtenis mij wel is bevallen…
Je boeken gaan over uiteenlopende thema’s en je bent thuis in diverse genres. Zit er een rode draad in wat je schrijft?
Mijn onderwerpen zijn heel divers, maar ik merk dat onderliggende thema’s heel vaak het ouderschap betreffen: verlies, verlangen, de dood, liefde… onderwerpen waar zoveel over te schrijven valt! Ik denk dat wat je ook schrijft, je je bij alles moet afvragen voor wie je het schrijft. Wie is de lezer die je in je hoofd hebt zitten? Wat raakt hem of haar? Hoe kun je opschrijven wat je wilt schrijven zodat het het beste binnenkomt bij haar of hem? Leef je in in je lezer, dat is de bottomline.
Binnenkort begeleid je de eerste cursus YA schrijven bij Editio. Wat kunnen cursisten verwachten?
Het wordt een mooie cursus met veel voorbeelden en leuke, uitdagende schrijfoefeningen. Cursisten krijgen met mij een enthousiaste tutor, die graag meedenkt over het schrijven en opbouwende kritiek geeft. Als je houdt van het genre maar je weet niet hoe je moet beginnen met je eigen verhaal, of je bent benieuwd wat een Young Adult-verhaal nou eigenlijk inhoudt, geef je dan vooral op. Het wordt leuk!
Welke tips had je zelf graag willen krijgen als beginnende schrijver?
Blijf doorschrijven aan wat jij wilt schrijven. Dat is de beste leermethode. Vraag advies en weeg dat af tegen wat jij zelf vindt. Lees. En: geloof dat het je gaat lukken. Op een dag verbaas je jezelf.
Anne Eekhout (1981) debuteerde in 2014 met de roman Dogma, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil voor het beste debuut en op de longlist van de AKO Literatuurprijs terechtkwam. In 2016 volgde de roman Op een nacht, die op de shortlist van de BNG Literatuurprijs stond. In 2019 kwam haar derde roman uit, Nicolas en de verdwijning van de wereld, die in 2020 werd verkozen tot beste boek voor de jeugd. Haar nieuwste roman Mary (18 november, De Bezige Bij) gaat over de schrijfster van Frankenstein.
Foto (c) Keke Keukelaar