Editio kijkt uit naar… (13 – 27 mei)
Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.
Woensdag 18 mei: Annie M.G. Schmidtlezing 2016, Kinderboekenmuseum, Den Haag
20:00 € 8,50
Onder de titel Het paradijs van de fantasie. Van het fluitketeltje van Annie MG tot de paddoknabbels van Alice in W. zal Harm de Jonge de zeventiende editie van de lezing verzorgen. Harm de Jonge (Groningen, 1939) studeerde Nederlands aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen. Hij heeft jaren als docent voor de klas gestaan en recenseerde jeugdboeken. In 1989 schreef hij zijn eerste jeugdboek, Steenkuib is een rat. In 2007 kreeg hij de twintigste Woutertje Pieterse Prijs voor het boek Josja Pruis, een boek over Siamese tweelingen. In 2014 schreef hij het zestigste Kinderboekenweekgeschenk: Zestig spiegels en in september 2015 verscheen zijn meest recente werk: Oscar en de Ornikop.
Annie M.G. Schmidtlezing
De Annie M.G. Schmidtlezing is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Els Beerten, Paul Biegel, Imme Dros, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen e.a.
Donderdag 19 mei: Lucky Fonz III in gesprek met debutanten, boekhandel Riemer, Groningen
19.30-22.00 Toegang gratis
Donderdag 19 mei vindt in Groningen de leesclub Club Debuut plaats. In Boekhandel Riemer zal Lucky Fonz III in gesprek gaan met Bregje Hofstede en Emily Kocken. Helena Hoogenkamp zal de avond afsluiten met een verslag.
Zowel Hofstede als Kocken werden vorig jaar door het Letterenfonds geselecteerd en ontvingen een beurs om aan hun tweede boek te werken. Hofstede debuteerde met De hemel boven Parijs, dat werd getypeerd als ‘de Nederlandse Stoner’. Kocken (foto Lona Aalders) debuteerde met de anti-lovestory Witte vlag.
Zondag 22 mei: Stripfestival Knokke-Heist, Grand Casino, Knokke-Heist, België
10:00-17:00 Toegang gratis
Het dertiende internationale stripfestival en de uitreiking van de ‘Stripprijs van de Noordzee’. Dit jaar rond het thema ‘Solidariteit’. Het internationale karakter blijkt vooral uit de deelname van zo’n 70 tekenaars uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Zuid-Korea.
België presenteert o.a. Paul Geerts (Suske en Wiske), Jeff Broeckx (Junior Suske en Wiske), Hec Leemans (F.C. De Kampioenen), Jan Bosschaert, André Been (Mick Macadam).
Nederland wordt vertegenwoordigd door Eric Heuvel (January Jones en verhalen over de Tweede Wereldoorlog) en Daniël van den Broek (Rick Turpin). Sterk aanwezig zijn dit jaar de Franstalige tekenaars zoals Toublanc, Beurlot, Plisson, Jo-El Azara, Olivier Weinberg, Gilles Mezzomo en Jean Torton. Barry Kitson is bekend als tekenaar van Marvel strips (Superman en Spiderman). Voor het eerst is er een tekenares uit Zuid-Korea: Miran Kim met X-Files.
Tijdens de gala-avond op zaterdagavond 21 mei is er een veiling van de originele tekeningen van het fotoboek Aid For Nepal geschonken door de auteurs.
En ook alvast:
Dinsdag 31 mei: Literaire talkshow met Bas Heijne, OBA Staatsliedenbuurt, Van Hallstraat 615, Amsterdam
20:00-22:00 €7,50 – 15,00
Kortgeleden verscheen van NRC Handelsblad-columnist Bas Heijne een selectie van zijn columns, getiteld Een waanzinnig gaaf land.
In de teksten in Een waanzinnig gaaf land riep Heijne onder andere Diederik Samsom op om op te stappen, omdat hij het wel erg bont had gemaak. Deze bundel staat vol met ‘bijna activistische’ columns, die niet zelden veel stof deden en doen opwaaien.
Donderdag 2 juni: Het famillement met Jan Siebelink, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht
15:00 Toegang gratis
Dit jaar staat de Stadsdag Utrecht in het teken van familie. Tijdens Het Famillement, het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland ontdek je alles over jouw (Utrechtse) voorouders. Schrijver Jan Siebelink (Knielen op een bed violen) vertelt op 2 juni in de Lutherse Kerk over wat hem drijft om in zijn werk steeds weer terug te keren naar zijn familiegeschiedenis.
Zijn jeugdjaren in het Gelderse Velp vormen onmiskenbaar de rode draad in het oeuvre van Jan Siebelink. Met het onlangs verfilmde Knielen op een bed violen, waarin Siebelink de voor hem zo bepalende relatie met een streng gelovige vader uitdiept, brak hij in 2005 definitief door._____