Debutantenbal 2017

Debutantenbal 2017

Zaterdag 18 maart
Locatie: De Balie in Amsterdam

 

Het thema van het Debutantenbal is dit jaar GRENZELOOS. Is de vorm bepalend voor literatuur? Is literatuur per definitie een boek? Wat dacht je toen Bob Dylan de Nobelprijs voor literatuur won? Wat valt eigenlijk onder de noemer literatuur?

Deze vragen komen tijdens het Debutantenbal uitgebreid aan bod in gesprekken met schrijvers, redacteuren, uitgevers en producers. Bovendien krijg je heel veel tips over debuteren. Lees hier meer over het programma.

Programma

Dichter en performer Daan Doesborgh trapt de avond af met een literaire voordracht over zijn idool Bob Dylan die met het winnen van de Nobelprijs voor literatuur voor opschudding zorgde binnen de literaire wereld.

Debuteren voor dummies
Tijdens dit programma gaan we op zoek naar wat debuteren inhoudt. Redacteur en debutant gaan met elkaar in gesprek over hoe een boek tot stand komt en geven nuttige tips. Moderator Nicole Terborg praat onder andere met  debutant Jente Posthuma en haar redacteur Jelte Nieuwenhuis, met pre-debuterend schrijver en videokunstenaar Simone Atangana Bekono, designdocent en poëzie-debutant Maartje Smits en schrijfster Manon Uphoff die momenteel schrijft aan haar eerste filmscript. Het gaat hier over debuteren in bredere zin: met een toneeltekst, in de poëzie of met een klassieke roman.

De nieuwe schrijver: een alleskunner?
Veel schrijvers schrijven niet meer alleen boeken, maar ook scenario’s of toneelteksten. Hun werk verschijnt niet slechts in boekvorm, maar ook op schermen en op het toneel. Hoe verhouden de verschillende disciplines zich tot elkaar? Hoe verhoudt het schrijven voor het ene medium zich tot het schrijven voor het andere medium? Is de nieuwe schrijver een alleskunner? En wat zegt dit over de status van het klassieke, papieren boek en de literatuur? We gaan dieper in op deze vragen met Hanna Bervoets, Willem Bosch, Christine Otten en Nazmiye Oral.

Debuteren zonder publiek: kan dat nog?
Astrid Holleeder die debuteert met een boek over haar bekende broer, presentator Tim Hofman die zijn eerste dichtbundel uitbrengt en Georgina Verbaan die debuteert met een bundel columns. Stuk voor stuk debutanten die vóór hun debuut al een publiek figuur waren met een groot bereik. Hoe moeilijk is het om anno 2017 als nobody een boek uit te brengen? Wat als je de x-factor mist, de dertig voorbij bent, niet past binnen de norm van de literaire wereld? Hoeveel risico nemen uitgevers nog, is er ruimte voor experiment en voor vernieuwend werk uit onbekende hoeken, voor een ander verhaal? Moderator Martijn de Greve bespreekt het onder andere met Jasper Henderson van Lebowski en literair criticus Jeroen Vullings van Vrij Nederland.

Lancering Editio nummer 3
Met ons team hebben wij de afgelopen maanden hard en met liefde gewerkt aan de derde editie van ons literair tijdschrift: Editio – over schrijven, schrijvers en hun rituelen. Er zijn veel tijdschriften over literatuur, maar weinig die ook aandacht besteden aan het schrijfproces en wat daar allemaal bij komt kijken. Met dit blad willen we dat mogelijk maken! Het derde nummer staat volledig in het teken van debuteren.

Uitreiking Debutantenprijs
We maken kennis met de genomineerden van de Debutantenschrijfwedstrijd en hun werk. Dit jaar stond de wedstrijd ook open voor toneel- en scenarioschrijvers.. naast fictie en non fictie.

De Editio Debutantenprijs bestaat uit een publieks- en een vakjuryprijs. Het publiek koos voor ‘Er is iets heel ergs gebeurd‘ van Tamara Baars. Aan het eind van de avond maakt de voorzitter van de vakjury bekend wie hun winnaar is.

Longlist
Tamara Baars – Er is iets heel ergs gebeurd (non-fictie)
Demi Baltus – In laagjes (poëzie/poetry slam)
Sara van Gennip – Meisjesvel (fictie)
Amarylis De Gryse – Zwemblaas (poëzie/poetry slam)
Esther van der Krol – Belgisch (toneel)
Marcel de Laat – Slingers (fictie)
Suzy Quid – Tuinhuisje (scenario)
Rani De Vadder – Gij eet mij op (poëzie/poetry slam)
Mario Withoud – De ringen van Herman Brood (non-fictie)

Vakjury

 

Thomas Verbogt | Fictie

Thomas Verbogt schrijft romans, toneelstukken, korte verhalen. Hij heeft een dagelijkse column in De Gelderlander. Zijn werk wordt geprezen om de heldere lichte toon, de zachte humor en melancholie. Recente titels: Verdwenen tijd (2009), op de longlist voor de Libris-prijs, Perfecte stilte (2011). Dit jaar was Ik ben er nog overal in de theaters te zien, een toneelstuk dat hij maakte met Debby Petter. Zijn Als de winter voorbij is (2015) werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2016.

Michael Bijnens | Fictie

Michael Bijnens is schrijver van zowel toneel en film en debuteerde in 2015 met een autobiografische roman Cinderella bij uitgeverij Atlas Contact. In dit boek richt hij samen met zijn moeder een bordeel op. Zijn verhalen spelen zich af in een tragisch universum dat wemelt van dealers, hoeren, flikken, outlaws, priesters, psychopathische bankiers en clowneske revolutionairen. Het gulden trio ‘politiek, seks en misdaad’ is daarbij nooit veraf. Religieuze vraagstukken keren regelmatig terug.

Auke Kok | Non-fictie

Auke Kok (1956) is columnist en schrijver van non-fictie bestsellers als ‘1974, Wij waren de besten’ en ‘Holleeder, De jonge Jaren’. Voor deze en andere boeken kreeg hij prijzen en nominaties met als terugkerend compliment dat zijn waargebeurde verhalen lezen als romans. In 2016 is zijn boek ‘1936, Wij ging naar Berlijn’ uitgekomen.
Kok studeerde maatschappijgeschiedenis in Rotterdam en leerde het vak bij het weekblad Haagse Post. Sinds 2004 werkt hij zelfstandig voor o.a. NRC Handelsblad, Het Parool en Vrij Nederland.

Jos Versteegen | Poetry slam

Jos Versteegen (Helden, 1956) studeerde Nederlands en Indonesisch. Hij debuteerde met de dichtbundel Voorgoed volmaakt, die werd genomineerd voor de Cees Buddingh’ Prijs. Zijn liedteksten voor televisieprogramma Het Klokhuis werden gebundeld in Ik zet mijn tanden in de paus. Versteegen wijdde drie dichtbundels aan zijn familie en zijn jeugd in Limburg: Slapen bij een warme man(over zijn dementerende moeder), Zijn overhemden op jouw huid (beelden van een plattelandsjeugd) en Een huis verlaten (over de emotioneel beladen spullen die de dichter erfde, zoals de trouwring van zijn vader). Zijn nieuwste bundel Sonnetten voor Hanna / Sonette für Hanna, is een tweetalig boek met gedichten van psychiater, schrijver en dichter Hans Keilson (1909-2011). Jos Versteegen vertaalde de gedichten uit het Duits. De gedichten werden door Hans Keilson geschreven in 1944, toen hij zat ondergedoken in Delft. Daarnaast verscheen van zijn hand De bliksem in je pen; hoe schrijf je gedichten en liedjes?

Timen Jan Veenstra (tekstsmederij) | Toneelschrijven

Timen Jan Veenstra is toneelschrijver. In zijn teksten neemt hij maatschappelijke thematiek als uitgangspunt. Zijn taal is poëtisch maar altijd gegrond in de werkelijkheid. Als toneelschrijver schreef hij onder meer voor Toneelschuur Producties, Over het IJ Festival, de Toneelmakerij, Theater Bellevue, De Utrechtse Spelen, Urban Myth en het Fringe Festival. Daarnaast is hij artistiek leider van De Tekstsmederij waar nieuw toneelschrijftalent zich verder kan ontwikkelen.

Iris van Vliet (dramaturg) | Scenario

Iris van Vliet studeerde in 2016 cum laude af in film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef haar masterscriptie over de complexiteit van genre en studeerde af met een onderzoek naar het proces van scenario-ontwikkeling. Na haar studie ging zij aan de slag als freelance scripteditor, onder andere op projectbasis voor productiehuis Topkapi Films. Samen met schrijver Manon Uphoff schrijft Iris momenteel aan een boek over het kijken naar films en series, dat naar verwachting eind 2017 bij uitgeverij Querido wordt uitgebracht. Daarnaast is ze bezig met de ontwikkeling van een documentaire.

 

Bekendmaking Longlist ANV Debutantenprijs 2017
Het Algemeen-Nederlands Verbond is de nieuwe sponsor van de Editio Debutantenschrijfwedstrijd en het Debutantenbal. Zij zijn ook de hoofdsponsor van een andere Debutantenprijs, namelijk die voor het beste gepubliceerde debuut van het afgelopen jaar, die wordt georganiseerd door de stichting DordtLiterair. Tijdens het Debutantenbal wordt de longlist van deze prijs bekendgemaakt.

Het bal
Na dit alles gooien we de beentjes los op de dansvloer op het eigenlijke Debutantenbal. Niemand minder dan Gerson Main trapt het bal op gang.

Houd onze site in de gaten voor de line-up van schrijvers en andere optredens!

Lees alle verhalen Koop nu je kaartjes bij De Balie